Het vermaken van een 51 jaar oude verlovingsring

In deze blog laat ik graag zien hoe het "kijkje achter de schermen" bij ons werkt.
Van iedere opdracht, van eenvoudige reparatie, het maken van trouwringen tot het vermaken van een sieraad zoals deze ring, maak ik foto's en video's om te laten zien hoe een prachtig juweel ontstaat.

De opdracht

De klant kwam met deze 51 jaar oude verlovingsring van zijn vrouw met de vraag of er een mooi sieraad van de ring kon worden gemaakt.
Dit als cadeau voor hun 50 jarig huwelijk. Het idee was om de verlovingsring zo authentiek mogelijk te houden.
Zoals zichtbaar op de foto's was de ring aardig versleten; er miste stenen en de onderzijde van de ring was dun. Ook was de ring te klein geworden.
             

Het op maat maken van de verlovingsring

Als eerst is er een stukje geelgoud tussen de ring gesoldeerd. Dit wordt gedaan met een vlam van 3200 graden! Het stukje geelgoud wordt gesoldeerd met 14 karaats geelgoud soldeer. (dat is het bolletje dat zichtbaar is op de linker foto)
Van het solderen wordt altijd een video gemaakt voor de klant. 

             

Het maken van de ringen naast de verlovingsring

Zichtbaar op de foto zijn twee geelgouden strips welke exact op lengte zijn gemaakt. Dit worden de ringen die aan weerszijde van de verlovingsring komen.

Het buigen van de strips

De strips worden met een buig apparaat in de vorm van een ring gebogen. Dit buigen maakt de ring nog niet perfect rond. Dat gebeurt later.

Het solderen van de twee ringen

Nadat de ring met de uiteinden exact tegen elkaar aan liggen zonder enige ruimte daartussen wordt de ring gesoldeerd. Ook hier krijgt de klant natuurlijk een video van! Het te solderen stuk tussen de twee uiteinden wordt de soldeernaad genoemd. Deze soldeernaad moet precies tegen elkaar aan liggen zonder ruimte zodat er een prachtige sterke soldering ontstaat.

Na het solderen wordt de ring exact rond gesmeed.

Het solderen van de zijkanten

Zoals je kunt zien op de foto zijn de twee ringen die aan de zijkant van de verlovingsring komen gesoldeerd. En als je inzoomt op de foto zie je dat ik op de plaatsen waar de diamantjes uit de verlovingsring gevallen waren, het goud heb verzwaard. Dit heb ik gedaan om zodoende genoeg goud te hebben om de nieuwe diamantjes goed te kunnen zetten.

 

Het zetten van de 50 diamanten

In de ring zijn aan beide zijkanten 25 diamanten gezet, 50 in totaal dus!
Een mooie symboliek voor een 50 jarig huwelijk.

De diamanten zijn gezet in een zogenoemde pave zetting. Deze zetting zorgt ervoor dat de diamanten zeer dicht naast elkaar gezet kunnen worden.
Laat het vooral weten als ik daar een keer een video van moet maken!

Het resultaat

Het resultaat! Een volledig "nieuwe" verlovingsring. Nieuw tussen aanhalingstekens want als je goed kijkt kan je zien dat de oorspronkelijke verlovingsring er nog exact hetzelfde uitziet. De littekens van het leven door het 51 jaar lang dragen zijn behouden. Ik heb dus niet de gehele verlovingsring verzwaard. Alleen op de plaatsen waar de diamantjes verloren waren heb ik de ring verzwaard.

En de video

Laat een reactie achter