Een briljant of een diamant?

Wat heb jij in je verlovingsring?
Een diamant of een briljant?
Of heb je het misschien allebei wel?

In deze blog gaan we alles uitleggen.

Briljant of diamant?

'Briljant' en 'diamant' worden vaak voor dezelfde steen gebruikt. Het is alleen niet hetzelfde.

Briljant staat voor de slijpvorm van een steen, dus niet alleen een diamant, ook bijvoorbeeld een saffier of robijn kunnen briljant geslepen zijn.
Maar waarom worden ze zo vaak door elkaar gehaald?
En is het verstandig om een briljant geslepen diamant te kopen of een andere slijpvorm?

Wat betekent de term 'briljant'

De term 'briljant' is in feite een afkorting van 'briljant geslepen'; een slijpmethode dus. En het wordt vaak in 1 woord met diamant genoemd omdat een perfect briljant geslepen diamant al het licht naar boven reflecteert. En dat leg ik verder in het artikel uit.


De waarde van een diamant hangt af van wat een edelsteenkundige de 4 C's noemt:

  • Carat weight (Karaatgewicht)
  • Cut (de kwaliteit van het slijpen
  • Clarity (de helderheid)
  • Color (de kleur)

Carat weight

Edelstenen worden gewogen in karaatgewicht en niet in grammen.
1 karaat diamant weegt 0,2 gram. In deze foto's zien jullie 2 diamanten die ieder 1 karaat groot zijn.

     

1.00 carat in vakjargon genoemd. En er bestaat een enorm prijsverschil tussen een diamant die 0.99 karaat weegt of een diamant welke 1.00 karaat weegt. Een diamant die net iets kleiner is dan 1.00 karaat is een stuk minder waard.
Hetzelfde geldt voor een half karaat diamant. Een diamant van 0.50 karaatgewicht is in verhouding veel kostbaarder dan een diamant met een karaatgewicht van 0.49 karaat. Witte (kleurloze) diamanten in deze gewichten worden altijd met een officieel certificaat geleverd waarop exact omschreven staat hoe de diamant geslepen is, het exacte gewicht en waar eventuele insluitsels in de steen zitten.

 

Clarity

Insluitsels is een term die we wellicht moeten uitleggen. Een zuivere diamant zonder oneffenheden in de steen wordt een Loupe Clean of Internally Flawless diamant genoemd. Een zeldzaamheid.
Na een zuivere diamant volgen er gradaties van oneffenheden, insluitsels genoemd. Very Very Smal inclusions (VVSi) betekent dat "een geoefend oog" 1 klein puntje in de steen zou kunnen zien. Een geoefend oog is iemand die dagelijks diamanten onderzoekt.
VVSi is de kwaliteit die wij altijd hanteren. 

Na VVSi verloopt te kwaliteit naar VSi, Si en verder tot Pique in verschillende gradaties. Pique betekent dat de oneffenheden in de steen met het blote oog zichtbaar zijn.

Color

De fijnste witte kleur is de kleur D en E. Eigenlijk is het de meest kleurloze vorm van de diamant. Ook de D en E kleur is erg zeldzaam en wordt ook River genoemd. Na de kleur D, E komt F en G. Dit wordt ook wel de Top Wesselton kleur genoemd. Daarna volgt Wesselton, Top Crystal, Top Cape en Cape in verschillende gradaties. De kleur wordt dan steeds geler maar niet zo geel als een fancy diamant in de kleur geel.
Top Wesselton is de prachtige witte kleurloze kwaliteit die wij altijd hanteren.

Cut

Een goed geslepen diamant heeft een hogere reflectie. Een briljant geslepen diamant, met het ideale aantal van 57 facetten, heeft daardoor een intensere schittering en een hogere aantrekkingskracht.

Van alle diamantvormen schijnt de briljante slijpvorm het helderst.
Al het licht dat de briljant geslepen diamant bovenop de diamant (de kroon genoemd) binnenkomt, reflecteert in de steen en keert terug door de bovenkant.

Dit is de reden waarom een briljantvorm het meest voor in diamanten sieraden.

Hoe beïnvloedt het de kwaliteit van mijn diamant?

De slijpkwaliteit van een diamant is enorm belangrijk voor de verhoudingen, de symmetrie en de glans van de diamant en is daarom een van de belangrijkste waarde bepalers van een diamant. Als de diepte te diep of te ondiep is, zal het licht dat de diamant binnenkomt via de kroon ontsnappen in plaats van te worden gereflecteerd.

Andere diamantvormen dan de ronde briljant slijpvorm worden ook wel fancy vormen genoemd, zoals hieronder omschrevenZoals je hierboven kunt lezen, is de briljante slijpvorm van een diamant de ideale slijpvorm voor een diamant om het licht te reflecteren. De schittering van de diamant komt hiermee het best tot zijn recht. En daarom dus: een briljante diamant!

Laat een reactie achter